



# POST GRADUATE DIPLOMA IN ART AND REPRODUCTIVE MEDICINE

## BY UNIVERSITY OF KIEL SCHELSWIG HOLSTIEN GERMANY OCTOBER 28 - NOVEMBER 01, 2020

#### Wednesday, October 28, 2020 | Dubai Time Zone

Time		Discussion Item	Course Speakers
03:00 pm - 03:10 pm	1.1	<ul> <li>Welcome and Introductions</li> <li>Speakers Introduction</li> <li>Full Course Introduction</li> </ul>	Prof. Lilo Mettler Chair, Course Director
03:10 pm - 03:45 pm	1.2	4 Decades of IVF, 1978(1980) – 2020 History, reality and future aspects  Lecture 35 minutes  Question Answer Session (10 Minutes)	Prof. Lilo Mettler Chair, Course Director
03:55 pm - 04:30pm	1.3	Overview of ART  • Lecture 35 minutes  • Question Answer Session (15 Minutes)	Dr. Meenu Agarwal Course Director
04:45pm - 05:00pm		BREAK TIME	
05:00pm - 05:30pm	1.4	Semen Analysis and Improving its Quality by different preparation methods Lecture / Video  Lecture 30 minutes  Question Answer Session (15 Minutes)	Prof. Dr. A. Salmassi Embrylogist Speaker
05:45pm - 06:20pm	1.5	Vetrification / Fertility Preservation  Lecture 35 minutes  Question Answer Session (15 Minutes)	Dr. Goral Gandhi - Speaker
06:35pm - 07:10 pm	1.6	Induction Protocols in IVF – Which one to use and when including Ovarian Down Regulation  Lecture (30 Minutes) Question Answer Session (15 Minutes)	Dr. Meenu Agarwal Course Director
07:25pm		END OF THE DAY	





#### Thursday, October 29, 2020 | Dubai Time Zone

Time		Discussion Item	Course Speakers
03:00 pm - 03:30 pm	2.1	Embryo Biopsy – Past, Present and Future  o Lecture 35 Minutes  o Question Answer Session (15 Minutes)	Dr. Alpesh Doshi Speaker
03:45 pm - 04:15 pm	2.2	Genital Tuberculosis and Infertility  o Lecture 30 Minutes  o Question Answer Session (15 Minutes)	Dr. Rishma Dhillon Pai Speaker
04:30 pm- 05:00 pm	2.3	One Stop Infertility Service & 3D TVS in ART  • Lecture 30 Minutes  • Question Answer Session (15 Minutes)	Dr. Karunakar Marikinti Speaker
05:15 pm - 05:30 pm		BREAK TIME	
05:30 pm - 06:00 pm	2.5	Tricks in Follucular puncture (Oocyte Pick up) and Ebryo Transfer  o Lecture (30 Minutes)  o Question Answer Session (15 Minutes)	Prof. Lilo Mettler Chair, Course Director
06:15 pm - 6:45 pm	2.6	Causes of Recurrent Pregnancy Loss  Lecture (30 Minutes)  Question Answer Session (15 Minutes)	Dr. Howard Carp Speaker
07:00pm - 07:30pm	2.7	The Genetic Factor in Recurrent Pregnancy Loss and Role of PGS   Lecture (30 Minutes)  Question Answer Session (15 Minutes)	Dr. Howard Carp Speaker
07:45 pm		END OF THE DAY	





### Friday, October 30, 2020 | Dubai Time Zone

Time		Discussion Item	Course Speakers
03:00 pm - 03:35 pm	3.1	Social Freezing and fertility Preservation in ART  o Lecture (35 Minutes)  o Question Answer Session (15 Minutes)	Prof. Lilo Mettler Chair, Course Director
03:50 pm - 04:25 pm	3.2	Hysteroscopy in ART  o Lecture (35 Minutes)  o Question Answer Session (15 Minutes)	Dr. Karunakar Marikinti Speakers
04:40 pm- 05:15pm	3.3	Minimising Treatment Failures in ART  o Lecture (35 Minutes) o Question Answer Session (15 Minutes)	Dr. Karunakar Marikinti Speaker
05:30pm - 05:45pm		BREAK TIME	
05:45pm - 06:20 pm	3.4	Thrombotic Pregnancy Loss (Including APS, hereditary thrombophilia etc.)  o Lecture (35 Minutes)  o Question Answer Session (15 Minutes)	Dr. Howard Carp Speaker
06:35pm - 07:10pm	3.5	Treatment Modalities in Recurrent Pregnancy Loss (Including the evidence based and personalized approached  • Lecture (35 Minutes)  • Question Answer Session (15 Minutes)	Dr. Howard Carp Speaker
07:25pm		END OF THE DAY	





#### Saturday, October 31, 2020 | Dubai Time Zone

Time		Discussion Item	Course Speakers
03:00 pm - 03:45 pm	4.0	Live Procedures from the Operating Room (Subject to availability of the patients)  • Hysteroscopy before IVF  • Live OPU  • ET under USG Guidelines  • TESA/PESA  (30 Minutes demonstration and 15 minutes Q/A Sessions)	Dr. Meenu Agarwal Course Director
03:45 pm - 04:15 pm	4.1	Principles of Congenital anomalies (adhesions, Septum, Uterurs Bicornis, Robert's Uterus)  • Lecture (30 Minutes)  Question Answer Session (15 Minutes)	Prof. Lilo Mettler Chair, Course Director
04:30 pm- 05:00 pm 05:15 pm - 05:30pm	4.2	Selection of the morphologically best Oocytes, zygotes, Embroys and Blastocysts  Lecture (30 Minutes)  Question Answer Session (15 Minutes)  BREAK TIME	Prof. Dr. A. Salmassi Speakers
05:30pm - 06:05 pm	4.5	Ultrasound in Art  • Lecture (35 Minutes)  Question Answer Session (15 Minutes)	Dr. Karunakar Marikinti Speaker
06:20pm - 06:50pm	4.5	Follicle Monitoring and Optimizing IUI Results  o Lecture 35 minutes  o Question Answer Session (15 Minutes)	Dr. Meenu Agarwal Course Director
07:05pm - 07:20pm	4.6	How to set up IVF Lab      Lecture (15 Minutes)     Question Answer Session (10 Minutes)	Mr. Nitul Parikh Director Shine Life
07:30pm		END OF THE DAY	





#### Sunday, November01, 2020 | Dubai Time Zone

Time		Discussion Item	Course Speakers
03:00 pm - 03:35 pm	5.1	Preparation the Endometrium in FET – Standardize or Individualize <ul> <li>Lecture (35 Minutes)</li> <li>Question Answer Session (15 Minutes)</li> </ul>	Dr. Meenu Agarwal Course Director
03:50 pm - 04:25 pm	5.2	IVF and Ectopic Pregnancies <ul> <li>Lecture (35 Minutes)</li> <li>Question Answer Session (15 Minutes)</li> </ul>	Prof. Lilo Mettler Chair, Course Director
04:40 pm - 05:15 pm	5.3	Third Party Reproduction with Surgical Procedures for male Infertility  o Lecture (30 Minutes)  o Question Answer Session (15 Minutes)	Dr. Meenu Agarwal Course Director
05:30 pm- 05:45 pm		BREAK TIME	
05:45 pm - 06:20pm	5•4	Assisted Conception for women with PCO/PCOS <ul> <li>Lecture (35 Minutes)</li> <li>Question Answer Session (15 Minutes)</li> </ul>	Dr. Karunakar Marikinti Speaker
06:35pm -07:00pm	5.5	EVALUATION EXAMINATION	
07:00pm - 07:10pm	5.6	EXAMINATION DISCUSSION AND ANNOUNCING THE RESULT	
07:10pm - 07:25pm		VIDEOS TESTIMONIAL FROM DELEGATES WITH OPEN AUDIO/VIDEO VISUAL	
07:30pm		CLOSING REMARKS FROM THE SPEAKERS	